El retaule del Roser de la Parroquia de Sant Vicenç

with No hi ha comentaris

Des de fa uns mesos, Gisela Bosom i el taller ProArtis està restaurant el retaule barroc de la Mare de Déu del Roser, patrona de Sarrià, obra d’Agustí Pujol (1585-1628), un dels millors escultors del segle XVII català. Aquest retaule es conserva a la parròquia de Sarrià i és una joia de l’art barroc. Pujol va poder comptar amb la col·laboració dels millors artesans del moment: Joan Basi es va encarregar de la policromia i Sebastià Carbonell de l’obra de fusteria. El retaule el va encarregar l’Obraria de la parròquia.

El juliol de 1936, en esclatar la Guerra Civil, l’església de Sant Vicenç va ser atacada i es va fer un gran foc dins del temple. Afortunadament el retaule es va salvar de la crema, però va quedar molt malmès i amb una gruixuda capa de sutge a sobre, que amagava la delicada policromia de Pujol i els seus col·laboradors.

ProArtis està fent la delicada restauració del Retaule del Roser, i ara està arribant al final. Ja es pot gaudir d’aquesta obra d’art, però encara falta restaurar alguns plafons.

Procés de restauració del retaula: a l’esquerra, abans; a la dreta després de la seva restauració. Fotografies cedides per ProArtis

Per poder cobrir les despeses s’ha iniciat una campanya de microfinançament amb la plataforma VERKAMI, seguint el model que es va fer a Pedralbes amb la capella de Sant Miquel, on es va aconseguir els objectius amb èxit. Animem a tothom a contribuir: cal que ens espavilem, ja que aquesta campanya s’acaba el dia 19 de febrer. Cal reunir 12.000 €, i l’enllaç és: http://vkm.is/retaule

Per altra banda, el divendres 17 de febrer, a les 20:30 h, es farà un acte de celebració dels 400 anys de la construcció del retaule, a la mateixa parròquia de Sant Vicenç. Es tracta de l’espectacle Una rosa entre el goig i la passió, dirigit per Agustí Espriu i amb els cors Polifònic i Gregorià. És una representació del que va ser en el seu moment, el 1621, la consagració del retaule.