Entaula’t 2016

with No hi ha comentaris

El dimarts 20 de desembre, la Taula va organitzar l’Entaula’t 2016 al Centro Asturiano. Una trobada de les associacions del barri i representants d’algunes de les associacions representatives de la ciutat. Concretament ens van visitar i van intervenir, per aquest ordre:

Núria Font i Revilla, vicepresidenta dels Lluïsos d’Horta, membre de la coordinadora d’entitats d’Horta i vicepresidenta de la Federació d’Ateneus de Catalunya.

David Guàrdia, antic vicepresident del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya CNJC) i de la coordinadora d’entitats XAC, representant de les entitats de Catalunya a la Comissió Parlamentaria sobre la Llei de Foment de l’Associacionisme.

Joan Manuel Parisi, gerent del Secretariat d’Entitats Sants, Hostafrancs i la Bordeta, i tresorer de la Junta del Consell d’Associacions de Barcelona (CAB)

i Jordi Gras i Mateu, president de l’Orfeó Martinenc, membre de la coordinadora d’entitats de Sant Marti i membre del Consell de Ciutat.

David Guàrdia va argumentar que l’associacionisme s’ha de basar en tres potes principals: la participació, el voluntariat i la transformació. A partir d’aquí, pot tenir representació i incidència social.

Jordi Gras va mostrar la seva preocupació per la forma com s’entén el concepte ‘participació’ des del govern municipal, ja que hi ha un creixent escepticisme i desànim per la manera com funcionen les Audiències públiques o els Consells de Barri, els òrgans municipals a partir dels quals les associacions de la ciutat podrien tenir influència sobre el govern. La realitat ho desmenteix. I les actuals reunions o ‘processos participatius’ que l’Ajuntament convoca per cercar alternatives no sembla que apuntin a cap resultat immediat.

Joan Manuel Parisi va proposar una imatge ben gràfica: la participació és una pastanaga que porta el govern municipal, i les associacions som els “palmeros” que hi anem a darrere. I, al seu criteri, cal donar la volta al mitjó: les associacions ens hem de creure que formem un lobby capaç de pressionar i canviar les relacions amb el govern municipal. La clau és incidir en els consells de barri, en les comissions de seguiment, i disposar d’una coordinadora d’associacions capaç de moure moltes associacions alhora.

L’Entaula’t va acabar amb un sopar al Centro Asturiano de Barcelona que, com és habitual, va ser magnífic i ben regat amb sidra.