SARRIÀ CAMINA AMB ELS ATENEUS. EXCURSIÓ DE MONTCADA A SANT ANDREU PEL REC COMTAL

with No hi ha comentaris
Quan:
15 març, 2020 @ 07:30 – 15:00
2020-03-15T07:30:00+01:00
2020-03-15T15:00:00+01:00
PUNT DE TROBADA: ESTACIÓ DE SARRIÁ A LES 7.30 H.
Organitzat per l’Associació Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià
A la propera sortida de Sarrià Camina farem una excursió desde Montcada a St. Andreu, passant pel Rec Comtal. Amb visita als Ateneus de St. Andreu: Centre Catòlic de St. Andreu, La Lira, Els Lluïsos de Sant Andreu i els Catalanistes.
Al nord de la ciutat, al barri de Vallbona, l’aigua del Rec Comtal baixa descoberta com ho feia segles enrere, i alguns veïns l’utilitzen encara per regar els horts. Aquest canal, que va estar actiu fins al segle XIX, va ser el principal subministrador d’aigua a Barcelona durant gairebé un mil·lenni. Avui, passejar a la seva vora és una autèntica delícia.
El Rec Comtal era un canal obert construït en temps del comte Miró I, a mitjan segle X. Durant gairebé un mil·lenni va ser una artèria vital a Barcelona i s’utilitzava per regar, fer funcionar els molins i, més tard, abastir les indústries tèxtils de Sant Andreu. El Rec Comtal prenia l’aigua de Montcada i Reixac, travessava tot Ciutat Vella i desembocava al mar. Se sap que es netejava amb regularitat i que, al llarg dels seus gairebé 12 quilòmetres de longitud, nombrosos ponts el creuaven. Els murs eren de pedra procedent de Montjuïc i el fons, de terra natural. Al jaciment d’El Born Centre Cultural es pot veure les restes del seu pas per la Ribera.